Υλικά:
12 νεράντζια (570 γρ. ξυσμένες φλούδες, 48 κομμάτια)
1 κιλό ζάχαρη
2½ κούπες νερό
χυμό απο 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα νεράντζια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Αν τα νεράντζια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6. Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.
Τα τυλίγουμε και τα καρφώσουμε ένα - ένα, με μια οδοντογλυφίδα.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουν. Όταν πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά. Σουρώνουμε τα νεράντζια και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές.
Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα βάζουμε σε μπολ, με κρύο νερό. Τους αλλάζουμε το νερό, 2-3 φορές συνεχόμενες, για να κρυώσουν. Τ᾿ αφήνουμε στο νερό για 18 - 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4 - 5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε). Αν μας αρέσουνε πικρούτσικα, τ᾿ αφήνουμε γύρω στις 16 με 18 ώρες. Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα στίβουμε ελαφρά. (Αν χαλάσει το σχήμα τους, μη φοβηθείτε, θα επανέλθουν με το βράσιμο).
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4- 5 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα νεράντζια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 7 - 8 ώρες. Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 5 - 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Καλή Επιτυχία! :)







Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου