Προφανώς και τα 2 σωστά!
Φακές λέμε την σούπα και φακή τον καρπό!
Η φακή (Lens culinaris) είναι ένα εδώδιμο όσπριο. Πρόκειται για ένα ετήσιο θαμνώδες φυτό της οικογένειας των ψυχανθών.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διαφορετικού μεγέθους και χρώματος, όπως πράσινα, καστανά, μαύρα, κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί. Οι καρποί της κυκλοφορούν στο εμπόριο ως ξερά όσπρια. Καλλιεργείται από τα αρχαιότατα χρόνια (γύρω στο 2000 π.Χ.). Η καλλιέργεια της φακής ήταν γνωστή στην Αρχαία Ελλάδα στην αρχαία Αίγυπτο, στην Ιουδαία και στην Ρώμη.
Πρωτοεμφανίστηκε όμως στην Αρχαία Ελλάδα.
Στα Παλαιολιθικά και Μεσολιθικά στρώματα, ξεθάφτηκαν φακές στο Σπήλαιο Φράγχθι στην Ελλάδα 9.500 έως 13.000 χρόνια πριν.
Οι Αρχαίοι Έλληνες, ήταν λάτρεις της σούπας από φακές, γεγονός που αποδεικνύεται από το σχόλιο του Αριστοφάνη: «Εσύ, που τολμάς να προσβάλλεις τη σούπα φακών, την πιο γλυκιά από τις λιχουδιές».
Το σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στην βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας στην Πελοπόννησο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης και σίγουρα της Ανατολικής Μεσογείου. Το σπήλαιο έχει βάθος 150 μέτρα και πλάτος εισόδου 30 μέτρα.
Επίσης στην εβραϊκή παράδοση, η σούπα από φακές σερβίρεται σε περιόδους πένθους, η καμπυλότητα της φακής, υποδηλώνει τον πλήρη κύκλο της ζωής.
Οι φακές είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.α.
θεραπευτικές Ιδιότητες:
αντιοξειδωτικές
αντιβακτηριδιακές
αντιϊκές
αντιμυκητιακές
καρδιοπροστατευτικές
αντιφλεγμονώδεις
νεφροπροστατευτικές
αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου