Πέρασαν 11 Χρόνια Δημιουργίας! ❤️

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Λαγάνα!

Στο νησί μου την Ιθάκη, την λαγάνα την λέμε και φλαούνα!

 Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους και φτάνει μέχρι και σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” αναφέρει ότι “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. 



Για πάμε να την δούμε!


Υλικά:

 1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη 

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

Μισό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο 

500 γρ. αλεύρι σκληρό



Εκτέλεση:

Σε μια μπασίνα προσθέτουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την μπασίνα για περίπου 10-15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας. Πλάθουμε καλά την ζύμη μας και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα για περίπου 40-45. 

Όταν η ζύμη φουσκώσει, την ξανά πλάθουμε, την χωρίζουμε σε 2 μέρη και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Την ανοίγουμε με τα χέρια μας και την πιέζουμε με τα δάχτυλα μας, σε όλη της την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι!

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου. (Ανάλογα τον φούρνο.)

Έτοιμες οι λαγάνες μας!


Καλή Απόλαυση & Καλή Σαρακοστή! ❤️

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου