Πέρασαν 11 Χρόνια Δημιουργίας! ❤️

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

Μοσχαράκι με λαχανικά και κόκκινο κρασί στη γάστρα.

Μοσχαράκι με λαχανικά και κόκκινο κρασί στη γάστρα.

Συνοδευόμενο με ρύζι λαχανικών.




Ένα πιάτο με βαθιά, χειμωνιάτικη γεύση που γεμίζει το σπίτι με άρωμα κρασιού και φρέσκων βοτάνων. Το μοσχαράκι σιγοψήνεται στη γάστρα μαζί με λαχανικά, αποκτώντας βελούδινη υφή και πλούσια σάλτσα. Ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα ιδιαίτερο γεύμα με αγαπημένους.


 Υλικά για το μοσχάρι:


1 κιλό μοσχάρι στρογγυλό, κομμένο σε κομμάτια

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4  σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 καρότα σε ροδέλες

3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο 

1/2 κουταλάκι κόλιανδρο (τριμμένο ή φρέσκο)

250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα

1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί

2 δάφνες

3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

5-6 κόκκοι μαύρου πιπεριού

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο


 Εκτέλεση:


1. Σοτάρισμα κρέατος:

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια μοσχαριού μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.



2. Σοτάρισμα λαχανικών:

Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.


3. Σβήσιμο με κρασί:

Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.

Προσθέτουμε τις δάφνες, το θυμάρι, τον κόλιανδρο και τους κόκκους πιπεριού.


4. Ψήσιμο στη γάστρα:

Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο σε γάστρα, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1½ ώρα.

Αν χρειαστεί, προς το τέλος ανοίγουμε λίγο το καπάκι για να δέσει η σάλτσα.



 Ρύζι με λαχανικά:


Υλικά:


1½ φλιτζάνι ρύζι (τύπου καρολίνα ή μπασμάτι)

1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 καρότο ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι καλαμπόκι

3 φλιτζάνια νερό (ή ανάλογα με το είδος ρυζιού)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


1. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

2. Προσθέτουμε τα λαχανικά (πιπεριά, καρότο, καλαμπόκι) και τα σωτάρουμε για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά.

3. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.

4. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.

5. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει αφράτο το ρύζι (περίπου 12-15 λεπτά).


 Tips & Μυστικά Επιτυχίας:


Αν θέλεις πιο πηχτή σάλτσα, άφησε τη γάστρα ανοιχτή τα τελευταία 15 λεπτά.

Το μοσχάρι γίνεται ακόμα πιο τρυφερό αν μαριναριστεί στο κρασί από το προηγούμενο βράδυ.

Μπορείς να προσθέσεις λίγη μουστάρδα ή ντομάτα πελτέ για πιο πλούσια γεύση.

Το ρύζι μπορείς να το αντικαταστήσεις με πουρέ πατάτας ή κριθαράκι, για πιο "comfort" αποτέλεσμα.

Σερβίρουμε! 

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο πεκορίνο.

Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και απολαμβάνουμε ένα πιάτο γεμάτο ζεστασιά και άρωμα! 


Καλή Απόλαυση! ❤️

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου