Μμμμμ... Μοσχομύρισε όλο το σπίτι κανέλα και γαρύφαλλο!
Νομίζω ότι αδιαμφισβήτητα τα μελομακάρονα είναι τα πιο νόστιμα αλλά και τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων!
Για πάμε να δούμε την συνταγή μου!
Υλικά:
500 ml σπορέλαιο
260 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
100 γραμμάρια σιμιγδάλι
100 ml τεντούρα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μέλι & καρύδια για το σερβίρισμα!
Υλικά για το σιρόπι:
500 ml νερό
400 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 πορτοκάλι σε φέτες
1 λεμόνι σε φέτες
4-5 γαρύφαλλα
2 ξυλάκια κανέλας
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Όταν αρχίζει να κοχλάζει η κατσαρόλα μετράμε 4 λεπτά και την αφαιρούμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Έτοιμο το σιρόπι μας! Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ξεκινάμε την ζύμη μας!
Σε μια μπασίνα προσθέτουμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, την τεντούρα και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στο ποτήρι με το χυμό πορτοκάλι προσθέτουμε τα διογκωτικά και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουτάλι. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η σόδα. Έπειτα ρίχνουμε το πορτοκάλι στην μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σιγά- σιγά και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Πλάθουμε και δίνουμε σχήμα στο μελομακάρονο. Το κάθε μελομακάρονο πρέπει να ζυγίζει περίπου 40 γραμμάρια. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα μας σε απόσταση μεταξύ τους 4 εκατοστά καθώς θα φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι τα τρυπάμε.
Ψήνουμε σε ενα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα στους 150 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Βουτάμε καυτά τα μελομακάρονα μας μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για περίπου 3-4 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε με μπόλικο μέλι και φυσικά καρύδια!!
Καλή Απόλαυση & Καλά Χριστούγεννα! ❤️



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου